Ciasteczka owsiane z czekoladą.
Dawno nie było żadnego przepisu. Wena do tematów rodzicielsko-życiowych odciągała mnie skutecznie od kulinariów. Ale wracam, bo moja kuchnia żyje, codziennie czterech głodomorów (jeden duży i trzech małych) zagląda w jej progi i głośno pyta “co dziś jemy”?
Kocham desery, jest ich tutaj na blogu najwięcej. Ten pachnący ciastem dom jest dla mnie drogowskazem spokoju i rodzinnego ciepła. Lubię przepisy, które są proste i pyszne. Ostatnio poszukuję też takich, które nie są morderstwem dla zdrowia.
Polecam dziś ciasteczka, z ciemną czekoladą, płatkami owsianymi, słodzone syropem klonowym. Mniam, w sam raz do szklanki ciepłej herbaty lub domowego kakao po zimowym spacerze.
Składniki (na 15 ciastek o średnicy 8 cm):
2 szklanki (300g) pełnoziarnistej mąki
1 szklanka (90g) płatków owsianych
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 szklanki (110g) cukru pudru
120g ciemnej czekolady
0.5 szklanki (125 ml) oleju
0.5 szklanki (125 ml) syropu klonowego
1 jajko
9 ml aromatu waniliowego (1 buteleczka)
Wykonanie:
Pomieszaj dobrze wszystkie składniki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formuj kulki o wielkości stołowej łyżki i spłaszczaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest lepkie, umyj dłonie jeśli nie zdołasz ulepić kulki. Piecz 15 minut. Ostudź i wcinaj. Smacznego!
Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:
- Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
- Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
- Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
- Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!