Zdrowe ciasto.
Ja wiem, że nikt nie uwierzy, że w ogóle istnieje coś takiego jak zdrowe ciasto. A właśnie, że jest! Nie tylko zdrowe, pożywne, łatwe ale i pyszne! Tak pyszne, że znika w kilka minut. Tak proste, że można zaprosić małego kucharza do pomocy i przy okazji wyczarować nową, kreatywną zabawę. Sprytnie przemycisz w nim też warzywa.
Długo szukałam właściwego przepisu. Bo zdrowych ciast jest cała masa, ale po pierwsze – składniki odrażają, a po drugie – te ciasta wcale dobrze nie smakują. Chciałabym od czasu do czasu podawać dzieciom ciasto, które nie tylko jest słodkie, ale i pożywne.
Ciasto, które dzisiaj Wam serwuję, jest :
- szybkie i łatwe do zrobienia
- idealne na deser, drugie śniadanie, podwieczorek
- można go zabrać do samochodu, do szkoły, do pracy, na plac zabaw, na piknik i na wycieczkę
- w lodówce wytrzymuje 5 dni
- jest zdrowe
- i pyszne!
Składniki:
Ciasto:
– 150g mąki pełnoziarnistej
– 150g mąki pszennej
– 4 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 135g brązowego cukru
– 55g cukru pudru
– 1 łyżeczka cynamonu
– 3 jajka
– 60 ml oleju
– 360 g startej marchewki
– 200 g startej cukinii (jeśli Twoje dziecko mówi blee na śladowe ilości koloru zielonego w jedzeniu, zetrzyj marchewkę i cukinię drobniej)
Krem:
- opakowanie serka Philadelphia light (możesz zastąpić go serkiem topionym)
- 40ml syropu z agawy lub syropu klonowego
- 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki ciasta.
2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią miksturę.
3. Piecz 45 minut i zrób test patyczkiem – powinien z ciasta wyjść suchy. Jeśli nie jest – piecz troszkę dłużej, dopóki patyczek nie będzie lekko tylko wilgotny.
4. Ostudź, wyjmij z blachy, ściągnij papier.
5. Aby wykonać krem, zmiksuj wszystkie składniki – serek, syrop i skórkę.
6. Posmaruj ciasto kremem. Możesz ciasto ozdobić orzechami włoskimi. Celowo ich tutaj nie układałam, bo wiem, że wiele dzieci ma na nie alergię albo rodzice obawiają się ryzyka zadławienia. Jeśli jednak nie masz takich obaw – na wierzchu, zaraz po posmarowaniu ciasta kremem, możesz ułożyć na nim połówki orzechów.