Lemoniada. Truskawkowa, ogórkowa, klasyczna.

W końcu mamy lato. A w lecie pić się chce. Idealna na letnie upały jest lemoniada. U nas w domu cieszy się ogromnym powodzeniem. Dzieciaki ją uwielbiają. Podaję trzy szybkie przepisy na najlepsze i wypróbowane przez nas lemoniady. Smacznego!

Lemoniada klasyczna

Składniki:

1.5 litra wody mineralnej niegazowanej

sok z 4 cytryn przecedzony przez sitko

1 cytryna pokrojona w plasterki

1 pomarańcza pokrojona w plasterki 

1 limonka pokrojona w plasterki 

listki mięty

4 łyżki cukru (a najlepiej zamiennika – ksylitolu, erytrolu, stewii)

Wykonanie:

Cytrynę, pomarańczę i limonkę zasyp cukrem i ugnieć przy pomocy np. drewnianej łyżki. Możesz przecedzić, jeśli wolisz lemoniadę bez kawałków owoców. Dodaj miętę i sok z cytryny, wszystko zalej wodą. Skosztuj i ewentualnie do smaku dodaj więcej soku z cytryny lub cukru. Odstaw do lodówki, aby napój się schłodził. Jeśli przyrządzasz lemoniadę zaraz przed podaniem, możesz dodać kostki lodu.

Idealny do sporządzania lemoniady jest wielki słoik. Nie musisz kupować niczego “modnego”, wystarczy dobrze wyparzyć słoik po ogórkach, czy innych kiszonkach. Plus słoika to zamykanie, dzięki któremu zabierzesz go w teren, na piknik, czy do znajomych na grilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lemoniada truskawkowa

Wszyscy doskonale wiedzą, że w sezonie truskawkowym jestem opętana i jak szalona, dwoma rękami, codziennie wcinam kilo truskawek. Uwielbiam, szczególnie te polskie, pachnące, słodkie. Nic dziwnego, że nawet lemoniada w letnie dni na naszym stole jest truskawkowa. Ulubiony letni napój moich dzieciaków.

Składniki:

2 garście truskawek umytych i obranych z szypułek (zamiast truskawek mogą być maliny)

kilka dodatkowych truskawek do dekoracji

1 litr wody mineralnej niegazowanej

sok z 1 cytryny przecedzony przez sitko

1 cytryna pokrojona w plasterki 

listki mięty

2 łyżki cukru (a najlepiej zamiennika – ksylitolu, erytrolu, stewii)

 Wykonanie:

Truskawki, cukier i szklankę wody zmiksuj. Dodaj resztę składników i porządnie zmieszaj. Skosztuj i ewentualnie do smaku dodaj więcej soku z cytryny lub cukru. Odstaw do lodówki, aby napój się schłodził. Jeśli przyrządzasz lemoniadę zaraz przed podaniem, możesz dodać kostki lodu. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lemoniada ogórkowa

Rewelacyjnie orzeźwia. Połączenie ogórka z cytryną to niezły mix witamin. I sposób sprytnej mamy na przemycenie warzyw.

Składniki:

2 umyte ogórki gruntowe pokrojone

1 litr wody mineralnej niegazowanej

sok z 1 cytryny przecedzony przez sitko

1 cytryna pokrojona w plasterki 

1 ogórek – umyty i pokrojony na cienkie plasteki

listki mięty

2 łyżki cukru (a najlepiej zamiennika – ksylitolu, erytrolu, stewii)

Wykonanie:

Dwa ogórki zmiksuj ze szklanką wody. Przecedź przez sitko. Dodaj resztę składników i porządnie zmieszaj. Skosztuj i ewentualnie do smaku dodaj więcej soku z cytryny lub cukru (lub kolejnego ogórka). Odstaw do lodówki, aby napój się schłodził. Jeśli przyrządzasz lemoniadę zaraz przed podaniem, możesz dodać kostki lodu. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cały skład pysznych, letnich lemoniad. Która najlepsza?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tak to u mnie czasami wygląda – litr lemoniady truskawkowej idzie po przedszkolu “na pniu”, nie ma co szklanek brudzić 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!