Jej wysokość Sałatka

Dawno już na blogu nie było nic jedzeniowego. Przy okazji Świąt przesyłam Wam trzy sałatki. Troszkę się różnią od zwykłej jarzynowej, ale są smaczne, pożywne, w miarę zdrowe, a przede wszystkim bardzo szybkie i mega łatwe do zrobienia. Smacznego!

1. Chrupka brokułowa

Udoskonalony stary przepis, który dostałam od koleżanki z pierwszej pracy. Żadna impreza nie mogła się odbyć bez tejsałatki. Kolorowa, pyszna, chrupka. Mniam.

Składniki:

1 brokuł – ugotowany al dente
2 papryki drobno pokrojone
prażony słonecznik 200g (prażony na suchej patelni – stoisz i mieszasz, nie spawdzasz w tym czasie fejsika bo się spali)
dziki ryż 3 woreczki 100g – ugotowany al dente w osolonej wodzie
majonez kielecki, przyprawy – do smaku

p

2. Tabbouleh z komosy ryżowej

Pyszna, trendy, hipsterska sałatka, bomba antyoksydantów, witamin, żelaza i magnezu. Musisz spróbować komosy, jeślijeszcze nie wiesz, co to jest. Przepisów na tabuli są tysiące, ja robię miksturę kilku, które mi najbardziej zasmakowały.

Składniki:

szklanka komosy ryżowej (quinoa) – przecedzona i gotowana w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy w 2 szklankach wody) przez 20 min
pęczek posiekanej pietruszki, opcjonalnie mięta (pół pęczka)
ogórek zielony (bez miąższu)
pomidorki koktailowe
czerwona cebula
2 papryki drobno pokrojone
oliwa z oliwek, sok z cytryny, przyprawy – do smaku

a

3. Łososiowa

To moja własną kreacja. Mam fioła na punkcie cieciorki, chętnie dodawałabym ja do każdej zupy, sałatki i innych dań. Dotego pyszna soczewica, zupełnie niedoceniana w naszej kuchni, kuskus, który właściwie też pasuje do wszystkiego. Mix moich ulubionych składników tworzy pyszną całość.

Składniki:

puszka cieciorki
puszka soczewicy
250g łososia sałatkowego
150g kuskusu – zalać wrzącą wodą tak, aby woda pokrywała kuskus ponad 1 cm, dodać 2 łyżki oliwy
czerwna cebula drobno pokrojoną
biały ocet winny, oliwa z oliwek, przyprawy – do smaku

c

Wszystkie sałatki należy po prostu wymieszać, wstawić do lodówki i spałaszować jak się schłodzą. Mniam!