Czekoladowe ciasto z buraków.
Uwielbiam kuchnię. Myślę, że minęłam się z powołaniem, ale w latach 80 i 90 w moich stronach prawie nikt jeszcze nie słyszał o tym, aby z gotowania uczynić wielką pasję. Niemniej jednak nadal kuchnia mnie pociąga, a przygotowanie dania z nowego przepisu jest fascynujące i sprawia mi dużo radości. Bardzo dobrze też działa na moją głowę. Tworzenie pyszności w kuchni odrywa mnie od codzienności, uwalnia moją kreatywność i reguluje stres. Poszukuję potraw eleganckich, smacznych ale i prostych, takich, które zawsze się udają. Nie mam czasu, ani energii, na uczenie się trudnej kulinarnej sztuki i ślęczenie przy garnkach w nieskończoność.
Jedną z moich ostatnich inspiracji jest Marta, autorka bloga Jadłonomia i książki o tym samym tytule. Marta zgodziła się, abym jej przepis tutaj zaprezentowała. Zarówno książka, jak i blog, to mistrzostwo świata i jeśli jeszcze ich nie znacie, najwyższa pora. Zupa z gruszki i pietruszki, sałatka z marchewki, czy cytrynowa zupa z cukinii weszły już na stałe do naszego domowego jadłospisu.
No i ciasto. Czekoladowe ciasto z buraków! Od czasu pysznej sałatki łaskawszym okiem spoglądam na buraki i ich wykorzystanie w nowoczesnej kuchni. Buraki to nie tylko ćwikła i barszcz! To ciasto, czekoladowe, aksamitne, to marzenie. Cały weekend się nim zajadamy. Jak na razie jest przebojem i nie sądzę, aby kiedykolwiek nam się znudziło. Jest bardzo proste do zrobienia, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Ciasto można zrobić w wersji bez laktozy, której ograniczanie polecam dla zdrowia naszych dzieci. Koniecznie musicie spróbować.
Składniki:
Mokre:
1 szklanka puree z buraka (2-3 buraki)
1 szklanka mleka (krowiego lub sojowego)
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki syropu z agawy lub syropu klonowego (kupisz w markecie auchan, alma, carrefur lub on-line)
2 łyżeczki octu
Suche:
2 szklanki mąki
1 łyżka rozpuszczalnej kawy
1 łyżka kakao
2 łyżeczki sody
szczypta soli
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka (krowiego lub sojowego)
2 łyżki syropu z agawy
orzechy włoskie (mogą być migdały, można w ogóle zrezygnować z bakalii)
Przygotowanie:
Buraki umyć, zawinąć w folię i piec w 200 stopniach godzinę i 20 minut. Ostudzić.
Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:
- Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
- Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
- Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
- Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!