Sernik z białą czekoladą.

Uwielbiam serniki. Szczególnie te na spodzie z ciasteczek, z masą, która jest lekka, puszysta i rozpływa się w ustach. Wolę te z owocami od tych z bakaliami. Sernik z białą czekoladą i owocami leśnymi to idealne dopełnienie lata, grilla ze znajomymi, weekendu na działce i każdej szczególnej okazji, pięknie się prezentuje. Jak wszystkie przepisy na blogu jest prosty i pyszny. I ma tylko jeden minus. Pomimo miliona kalorii w jednym kawałku, na tym jednym nigdy się nie kończy.

Sernik z białą czekoladą i owocami leśnymi

Składniki na dużą blachę (24 x 34 cm), na około 20-30 porcji:

Ciasto:

500 g ciasteczek maślanych (np. herbatniki)

120 g mielonych/tartych migdałów

180 g roztopionego masła

Masa:

500 g serka śmietankowego Philadelphia (kupisz nawet w Biedrze)

250 g serka ricotta

300 g cukru pudru

1 łyżka startej skórki z limonki

2 łyżki soku z limonki

1 łyżeczka esencji waniliowej

4 jajka

1 łyżka mąki kukurydzianej rozpuszczonej w 1 łyżce wody

200 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej

300 g mrożonych owoców leśnych (mogą być same truskawki, maliny lub borówki)

Opcjonalnie owoce i mięta do przybrania, sernik możesz dodatkowo polać roztopioną czekoladą (gdyby milion kalorii w jednym kawałeczku było za mało).

Wykonanie:

  1. Aby zrobić spód na sernik z białymi czekoladą, rozdrobnij ciasteczka na drobne okruszki, połącz z migdałami i masłem i wyłóż nimi blachę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, dociskając brzegi. Blachę włóż do lodówki na około godzinę.
  2. Piekarnik rozgrzej do 150 stopni.
  3. Sery, cukier, sok i skórkę z limonki, wanilię, jajka i mąkę zmiksuj na gładką masę, dodaj czekoladę, zmiksuj ponownie.
  4. Wylej masę na spód z ciasteczek i piecz w piekarniku około 55 minut.
  5. Ciasto ostudź w temperaturze pokojowej około godzinę, następnie włóż do lodówki na kolejne 4-5 godzin. Ciasto po wyjęciu z piekarnika nadal lekko “pływa” i jest to całkowicie normalne. Dopiero kiedy porządnie go schłodzisz, stwardnieje.
  6. Zimny sernik ozdób owocami i podawaj!
  7. Sernik przechowuj w lodówce. Bez przybrania możesz go również zamrozić.

Smacznego!

P6240277 P6240278 P6240280 P6240284 P6240292 P6240299

Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:i

    • Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
    • Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
    • Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
    • Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!