Warzywa ukryte w muffinkach

Zbliża się weekend, może będziesz szukała inspiracji na zdrową i szybką przekąskę dla dzieci i całej rodziny. Postanowiłam wczoraj na podwieczorek odgrzebać przepis, który pozwala na przemycenie warzyw do dziecięcego menu.

Moje dzieci chętnie jedzą warzywa, ale dodatkowa ich porcja nigdy nie zaszkodzi.

Dzieciaki mają małą fiksację na muffinki, więc poniżej przepis na muffinki warzywne. Są świetne w domu i w podróży, na placu zabaw, na spacerze. Nie są brudzące, więc można je podać właściwie wszędzie. Lubią je dzieci od roku wzwyż. Sama często jem je na lunch.

Składniki na 12 średnich muffinek:
2 szklanki startych/posiekanych, odsączonych warzyw (dziś dałam ziemniaki, cukinię, cebulę, marchew i natkę pietruszki, można dać też dynię, paprykę, pieczarki, por, kukurydzę, fasolę, można dodać kawałki piersi kurczaka, pokrojoną szynkę lub boczek)
1.5 szklanki mąki (dałam pełnoziarnistą)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka startego żółtego sera + 0.5 szklanki na wierzch
2 jajka
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180C, natłuść formę na 12 muffinek. Połącz wszystkie składniki. Opcjonalnie dodaj ulubione przyprawy (ja daje zioła prowansalskie, rozmaryn, sól i pieprz). Rozłóż równomiernie w foremkach do muffinek, posyp serem, piecz 25-35 minut.

Smacznego!

IMG_1838

IMG_1840

IMG_1842

IMG_1846