Lato na talerzu.
![](https://www.calareszta.pl/wp-content/uploads/2015/08/P8163311.jpg)
Jak to zrobić, żeby zamknąć lato na talerzu? Lato. Targ warzywny pachnie, oszałamia kolorami i bogatym wyborem. Nie wiadomo co wybrać, wszystkie warzywa głośno krzyczą “Ja, ja, weź mnie! Jestem najdojrzalsza, najpyszniejsza, najbardziej soczysta i najsłodsza!”
Zgodnie z zasadą gotowania głównie potraw sezonowych, z aktualnie dostępnych, najświeższych składników, w końcu wymyśliłam! Przepis na zamknięcie wszystkich moich ukochanych letnich smaków w jednej potrawie. Bób, cukinia, fasolka szparagowa, koperek, a do tego pyszny makaron w śmietanowym sosie.
Wszędzie tam, gdzie w przepisie występuje słowo “opcja”, możesz dany składnik pominąć, jeśli go nie masz, nie lubisz lub masz na niego uczulenie.
Składniki (dla 4-6 osób):
- 500 g ulubionego makaronu
- 60 g masła
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia pokrojona cukinia – zielona lub żółta (opcja)
- 300 g przyciętej fasolki – żółtej lub zielonej lub mix (opcja)
- szklanka ugotowanego, obranego bobu (lub groszku świeżego lub mrożonego, opcja)
- 400 g śmietany do zupy 12 lub 18%
- pół szklanki tartego parmezanu
- 3 zielone cebulki (opcja)
- pęczek posiekanego koperku (opcja)
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Na patelni rozpuść masło, dodaj oliwę.
- Bób ugotuj w osolonej wodzie (ok. 5 min), ostudź i obierz.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu (koniecznie al dente).
- Dodaj rozgnieciony czosnek, cukinię, fasolkę, duś do momentu, kiedy warzywa zmiękną (al dente).
- Dodaj śmietanę, sok cytrynowy, parmesan, podgrzewaj mieszając.
- Dodaj makaron, bób, cebulkę, koperek, pomieszaj i dopraw do smaku.
Opcje:
- Lato na talerzu to dość wyluzowany przepis, możesz trochę pokombinować – bób zastąpić groszkiem, ominąć fasolkę lub cukinię, dodać brokuł, parmesan zastąpić innym serem lub w ogóle go pominąć. Przepis niech posłuży Ci jako inspiracja do wyczarowania pysznego, wakacyjnego dania.
- Jak wszystkie moje dania tak i ten makaron nadaje się do podgrzania na następny dzień. Dodaj tylko odrobinę mleka, śmietany lub bulionu. Danie nie nadaje się do zamrożenia. Potrawa jest wegetariańska, ale jak masz w domu mięsożercę, spokojnie możesz dodać kawał mięcha lub ryby. Smacznego!
![OLYMPUS DIGITAL CAMERA](https://www.calareszta.pl/wp-content/uploads/2015/08/t-1024x768.jpg)
Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:
- Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
- Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
- Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
- Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!