Przysmak mojego australijskiego męża. Paszteciki.

Mój mąż, jak wiadomo, Australijczyk, ma swoją ulubioną potrawę, którą mógłby jeść o każdej porze dnia i nocy. W Australii występuje na każdym rogu, w każdej piekarni. Po latach prób i błędów udoskonaliłam przepis na ten (bodajże z pochodzenia angielski) przysmak i podaję go z orientalną nutką. Po angielsku nazywa się sausage roll, czyli w dosłownym tłumaczeniu bułka z kiełbaską, chociaż nie ma w niej kiełbasy. Na nasze polskie warunki jest to rodzaj pasztecika. Uwielbiamy go teraz wszyscy w naszej rodzinie, mali i duzi. Pasuje na kolację, na przekąskę, piknik, na każdą imprezę, na zimno i na ciepło. Podaję przepis na tę super szybką i pyszną potrawę.

Składniki na 26 pasztecików:

1 kg mieszanego mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego lub mix)

1 pęczek posiekanej kolendry

1/3 szklanki słodkiego sosu chilli lub sosu słodko-kwaśnego

1 posiekana papryczka chilli (pomiń, jeśli potrawę będą jeść dzieci lub jeśli nie lubisz ostrego)

2 łyżeczki startego korzenia imbiru

2 posiekane ząbki czosnku

2 szklanki bułki tartej

1 jajko

1 łyżeczka sosu sojowego

pęczek posiekanej zielonej cebulki dymki

750 g gotowego ciasta francuskiego

sól, pieprz

Opcjonalnie: 1 dodatkowe jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem

Do podania – słodki sos chilli lub ketchup

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, jeśli możesz, włącz termoobieg.

Ciasto francuskie rozłóż na płaskiej powierzchni, na wierzchu arkusza papieru do pieczenia, pokrój go na prostokąty ok. 7cm x 8cm.

Wszystkie składniki (oprócz dodatkowego jajka) połącz w jednolitą masę (najlepiej rękami).

Formuj ruloniki o średnicy ok. 2 cm i długości ok 8 cm (ok. 1 cm dłuższe niż prostokąty ciasta).

Mięsne ruloniki nakładaj na ciasto i sklejaj paszteciki. Możesz użyć w tym celu odrobiny wody na brzeg ciasta. Wepchnij wystającą część mięsa, aby końcówki były wypełnione.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj paszteciki, jeśli chcesz, posmaruj roztrzepanym jajkiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piecz 25-30 minut. Paszteciki, owinięte pojedynczo papierem do pieczenia, możesz zamrozić i upiec bez rozmrażania. Wydłuż wtedy czas pieczenia o ok. 5-10 minut. Porcja na posiłek dla jednej osoby to ok. 3 paszteciki.

Podawaj ze słodkim sosem chilli lub ketchupem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Paszteciki ze zdjęć zrobiłam na życzenie męża na jego urodziny (29 marca).

– To chyba najpiękniejsze sausage rolls, jakie kiedykolwiek zrobiłaś – podziwia mąż.

– To specjalnie na Twoje urodziny kochanie – mówię.

– Akurat, widziałem jak robiłaś zdjęcia na bloga – dogaduje mąż. Chyba powinienem podziękować czytelnikom. ♥

Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:i

    • Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
    • Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
    • Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
    • Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!