Przysmak mojego australijskiego męża. Paszteciki.
Mój mąż, jak wiadomo, Australijczyk, ma swoją ulubioną potrawę, którą mógłby jeść o każdej porze dnia i nocy. W Australii występuje na każdym rogu, w każdej piekarni. Po latach prób i błędów udoskonaliłam przepis na ten (bodajże z pochodzenia angielski) przysmak i podaję go z orientalną nutką. Po angielsku nazywa się sausage roll, czyli w dosłownym tłumaczeniu bułka z kiełbaską, chociaż nie ma w niej kiełbasy. Na nasze polskie warunki jest to rodzaj pasztecika. Uwielbiamy go teraz wszyscy w naszej rodzinie, mali i duzi. Pasuje na kolację, na przekąskę, piknik, na każdą imprezę, na zimno i na ciepło. Podaję przepis na tę super szybką i pyszną potrawę.
Składniki na 26 pasztecików:
1 kg mieszanego mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego lub mix)
1 pęczek posiekanej kolendry
1/3 szklanki słodkiego sosu chilli lub sosu słodko-kwaśnego
1 posiekana papryczka chilli (pomiń, jeśli potrawę będą jeść dzieci lub jeśli nie lubisz ostrego)
2 łyżeczki startego korzenia imbiru
2 posiekane ząbki czosnku
2 szklanki bułki tartej
1 jajko
1 łyżeczka sosu sojowego
pęczek posiekanej zielonej cebulki dymki
750 g gotowego ciasta francuskiego
sól, pieprz
Opcjonalnie: 1 dodatkowe jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem
Do podania – słodki sos chilli lub ketchup
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, jeśli możesz, włącz termoobieg.
Ciasto francuskie rozłóż na płaskiej powierzchni, na wierzchu arkusza papieru do pieczenia, pokrój go na prostokąty ok. 7cm x 8cm.
Wszystkie składniki (oprócz dodatkowego jajka) połącz w jednolitą masę (najlepiej rękami).
Formuj ruloniki o średnicy ok. 2 cm i długości ok 8 cm (ok. 1 cm dłuższe niż prostokąty ciasta).
Mięsne ruloniki nakładaj na ciasto i sklejaj paszteciki. Możesz użyć w tym celu odrobiny wody na brzeg ciasta. Wepchnij wystającą część mięsa, aby końcówki były wypełnione.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj paszteciki, jeśli chcesz, posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz 25-30 minut. Paszteciki, owinięte pojedynczo papierem do pieczenia, możesz zamrozić i upiec bez rozmrażania. Wydłuż wtedy czas pieczenia o ok. 5-10 minut. Porcja na posiłek dla jednej osoby to ok. 3 paszteciki.
Podawaj ze słodkim sosem chilli lub ketchupem.
Smacznego!
Paszteciki ze zdjęć zrobiłam na życzenie męża na jego urodziny (29 marca).
– To chyba najpiękniejsze sausage rolls, jakie kiedykolwiek zrobiłaś – podziwia mąż.
– To specjalnie na Twoje urodziny kochanie – mówię.
– Akurat, widziałem jak robiłaś zdjęcia na bloga – dogaduje mąż. Chyba powinienem podziękować czytelnikom. ♥
Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:i
- Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
- Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
- Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
- Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!