Kulinarne podróże.

Uwielbiam podróżować. Niewiele jest chyba osób na Ziemi, które tego nie lubią. Nowe miejsca, ciekawe widoki, odmienna kultura, ekscytacja. To, co mnie najbardziej cieszy, to oprócz krajobrazu, kulinarne podróże. Kuchnia to moja wielka miłość, która przeszła na dzieci. Oczywiście, jak wszystkie maluchy, moje dzieci też kochają pomidorówkę i frytki, ale równie chętnie sięgają po nowości i tak jak i my, rozkoszują się różnorodnymi smakami. Sushi, curry, lody z sezamu? Chętnie!

Kochamy nie tylko jeść, ale i gotować. O zaletach wpuszczania dzieci do kuchni i pozwalania im na eksperymenty kulinarne pisałam już wielokrotnie. Coraz częściej robię to z wygody, wstyd się przyznać. Prawie sześcioletnie dziecko może spokojnie zrobić sobie kanapkę. A jaka duma jak się uda! Zobaczcie sami jak nam idzie w kuchni.

Jesteśmy wielkimi fanami MasterChef Juniora, program oglądamy całą rodziną. Dzieciaki zachwycone atmosferą, rodzice zafascynowani talentem młodych kucharzy. Kibicujemy wszystkim uczestnikom i w każdym tygodniu podziwiamy nowe potrawy. Niektóre z nich kopiujemy w domu, bo ciekawość kulinarna dzieci znacznie przekracza już zwykłą kanapkę.

Sklep Netto, partner MasterChef Junior, przygotował fantastyczną niespodziankę dla fanów programu. Wychodząc z założenia, że MasterChefem można być nawet we własnej kuchni, sieć Netto zaprasza do zabawy i kulinarnej podróży. Za każde 25 zł wydane w jednym ze sklepów sieci Netto otrzymasz saszetkę (saszetki można też kupić osobno), a w niej kartę do gry „Moja restauracja” oraz naklejkę.

Kulinarne podróże z Netto rozpoczynają się od książki (którą też można kupić w sklepie Netto), w której znajduje się pudełko do przechowywania kart i plakat, na którym przykleja się zebrane naklejki (pierwsze 5000 osób, które zbiorą całą kolekcję naklejek, otrzyma fartuch z logo MasterChef Junior, więcej szczegółów na stronie Netto). W książce są też quizy, gry, ciekawostki, mapa świata i rewelacyjne przepisy na najpopularniejsze dania świata, które można wykonać w domu. W książce znajduje się też kalendarium, które podsunie dzieciakom inspirację na dania z okazji Dnia Matki, potrawy na Święta i Walentynki.

Książka Netto jest tak pięknie i apetycznie wydana, że może stać się wyznacznikiem listy wymarzonych krajów, które wspólnie z dziećmi chcielibyśmy odwiedzić.

Kulinarne podróże z Netto zbliżą dzieciaki do smaków świata. My na przykład wybraliśmy przepis na słynne w Australii ciasteczka Anzac. Przepisy można wykorzystać jako pretekst rozmowy o danym kraju i krótką lekcję historyczną, okraszoną ciekawostkami, które dzieci uwielbiają! Dzień Anzac to święto narodowe ku pamięci żołnierzy, którzy zginęli w bitwie o Galiipoli. Wierzy się, że żony żołnierzy walczących na froncie, posyłały im właśnie ciasteczka Anzac, ponieważ ich składniki nie psują się szybko, a same ciasteczka potrafią przetrwać niejedną podróż. Święto przypada na 25 kwietnia, więc mogliśmy wcześniej poćwiczyć i dopracować nasz przepis, zanim w każdej szanującej się australijskiej kuchni rozejdą się zapachy świeżo pieczonych ciasteczek.

Inwazja australijskich żołnierzy pod Galiipoli rozpoczęła się o świcie 25 kwietnia i z tej okazji w naszej szkole odbył się uroczysty apel… o 6 rano! Było jeszcze ciemno, brzmiała trąbka, a dzieci swoimi słowami próbowały oddać nastrój chwili, zachęcając zebranych do wyobrażenia sobie tragizmu wojny i istoty pokoju na świecie. Dzieciaki uwielbiają takie ciekawostki. Ciasteczka przeżyły nawet crash testy w naszej zwariowanej kuchni. Idealnie nadają się na podróż i do szkoły.

Australijskie ciasteczka Anzac

Składniki:

85g płatków owsianych

85g wiórków kokosowych

100g roztopionego masła

100g mąki

70g cukru pudru

1 łyżka miodu

pół łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku

opcjonalnie 3-4 kosteczki ciemnej czekolady pokrojonej w kosteczki

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Zmieszaj wszystkie składniki, uformuj ciastka (na jedno ciastko przypada mniej więcej łyżka masy). Ciastka wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz 10 minut.

Wyciągnij z piekarnika, poczekaj aż ostygną.

Gotowe!

Smacznego i doskonałej zabawy! My zabieramy się za pierogi z przepisu w książce Netto, bo zaczyna się tęsknota za polskimi smakołykami.

P4120159 P4120164 P4120180 P4120188 P4120209 P4120212 P4120251 P4130166 P4130181 P4130220 P4130243

Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:i

    • Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
    • Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
    • Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
    • Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!