
Uwielbiam babeczki. Są urocze i lubię to, że nie ma krojenia i niesprawiedliwości, każdy dostaje swoją. Poprosiłam Teresę, autorkę Bloga Candy Company (wygrała Blog Roku 2015 w kategorii kulinarne, nic dziwnego, zerknijcie na jej stronę, koniecznie z zapasem chusteczek i małej miseczki do której będzie ściekała Wasza ślina), aby przygotowała coś specjalnego na Dzień Matki. Zaznaczyłam, że to ma być coś pięknego, subtelnego, efektownego, ale jednocześnie ma być super szybkie i łatwe do zrobienia, bo kto ma nadmiar czasu albo ochotę na ślęczenie w kuchni?
Teresa (która okazała się ciepłą, fajną dziewczyną – wielki plus blogowania to ludzie, których spotykam) przygotowała przepis na cudowne babeczki różano-rabarbarowe, które razem zrobiłyśmy. Są przepyszne, wyglądają cudownie, a do tego super łatwo się je robi. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Która mama nie padłaby z wrażenia i z miejsca by się nie zakochała widząc te babeczki z jadalnymi kwiatami? Ja przepadłam. Teresa – jeszcze raz dziękuję w imieniu mam, które skosztują Twoich pyszności 🙂
Babeczki różano-rabarbarowe
Składniki na 10 babeczek
Ciasto:
100 g miękkiego masła
90 g cukru pudru
2 jajka w temperaturze pokojowej
100 g mielonych migdałów
2 łyżeczki konfitury z płatków róży lub wody różanej
65 g kefiru
40 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łodygi rabarbaru (ok. 150 g)
90 g cukru pudru
2 jajka w temperaturze pokojowej
100 g mielonych migdałów
2 łyżeczki konfitury z płatków róży lub wody różanej
65 g kefiru
40 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łodygi rabarbaru (ok. 150 g)
Mąkę przesiewamy z proszkiem i odkładamy. Rabarbar kroimy w 1 cm lub nieco mniejsze kawałki. Masło miksujemy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku po każdym dodaniu miksując. Dodajemy migdały, miksujemy. Następnie dodajemy różę, kefir i miksujemy na gładkie ciasto. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem, mieszamy. Ciasto rozdzielamy między 10 papilotek, do masy wciskamy rabarbar. Babeczki pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Studzimy.
Krem:
250 g mascarpone
125 g śmietany kremówki 36% lub 30%
2-3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki wody różanej (możesz ominąć ten składnik, jeśli nie uda Ci się go kupić)
125 g śmietany kremówki 36% lub 30%
2-3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki wody różanej (możesz ominąć ten składnik, jeśli nie uda Ci się go kupić)
Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem, ok. 5 minut. Kremem dekorujemy babeczki i zaraz przed podaniem ozdabiamy kwiatami w cukrze. Udekorowane babeczki trzymamy w lodówce.
Kwiaty w cukrze:
jadalne kwiaty (np. bratki, fiołki) – kwiaty staramy się zbierać suche i czyste, odrywamy łodygi – chodzi o zwykłe, polne bratki, które znajdziesz w parku lub na łące 🙂
białko
drobny cukier
białko
drobny cukier
Przy pomocy pędzelka każdy kwiat smarujemy dokładnie białkiem (obydwie strony płatków), posypujemy cukrem i odkładamy na kilka godzin do zaschnięcia. Kwiaty kiedy wyschną stają się całkiem twarde i można je długo przechowywać.
Czy nasze mamy nie byłyby zachwycone dostając w prezencie takie babeczki? Możecie zrobić babeczki dla siebie i dzieciaków i cieszyć się nimi świętując ten wspaniały dzień. Wszystkiego najpyszniejszego z okazji Dnia Matki wszystkim mamom!
Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:i
- Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
- Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
- Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
- Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!