Rozkoszna limonkowa tarta z bezą włoską.

Wiem, że trwają jeszcze chwilkę noworoczne postanowienia, diety i te sprawy. Jeśli jednak nie postanowiliście zmniejszyć swojego rozmiaru (kierując się dewizą, że kochanego ciała nigdy za dużo), a częściej robić coś pysznego, zachwycając rodzinę i znajomych – dobrze trafiliście.

Dzisiaj polecam trzecie moje ulubione ciasto (pierwsze to tarta, drugie to beza). Limonkowa tarta z bezą włoską to jedno z tych ciast, które kusi z cukierniczej witryny. Ma wszystko to, co lubię w obłędnych deserach. Pięknie wygląda, jest wytworne, całoroczne, łatwo i szybko się robi i ten smak… Kruchy spód, słodki krem z limonkową nutą, a na wierzchu ciągnąca się beza. Niebo w gębie.

Polecam tą tartę, jeśli chcecie zaimponować swoim rodzicom i teściom na zbliżających się Dniach Babci i Dziadka, lub ukochanej czy ukochanemu w Walentynki. Nie muszę chyba dodawać, że dzieciaki piszczą na jej widok. Nadaje się idealnie na domowy tort na wszystkie okazje.

Składniki:

Kruche ciasto – w tym przepisie jest szybkie i proste, nie trzeba go ugniatać, trzymać w lodówce, ani obciążać w trakcie pieczenia. Użyłam formy o średnicy 26 cm.

90 g masła

1 łyżka oleju roślinnego

3 łyżki wody

1 łyżka cukru

szczypta soli

150 g mąki

Piekarnik rozgrzej do 210°C. Masło, olej, wodę, cukier i sól umieść w formie na tartę. Wstaw do piekarnika do momentu, aż masło się roztopi. Ostrożnie wyciągnij z pieca i wymieszaj z mąką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozprowadź łyżką na blasze, na bokach i spodzie, nakłuj lekko widelcem spód. Piecz w piekarniku 12 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krem limonkowy

5 żółtek

1 łyżka cukru

150 ml soku z limonek (około 5-6 limonek)

starta skórka z jednej limonki

puszka słodzonego mleka skondensowanego

Jedną limonkę sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę. Ubij żółtka z cukrem na gładki krem, dodaj mleko, sok i skórkę. Miksuj, aż powstanie gładki krem. Krem wylej na podpieczony spód. Ostrożnie włóż do piekarnika i zapiecz przez 12 minut w temperaturze 180°C.  Odstaw do schłodzenia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Beza włoska

5 białek

120 ml wody

200g cukru

Wodę i 125g cukru zagotuj w garnku, mieszając. Trwa to około 7 minut, syrop ma bulgotać, stać się gęsty i lekko żółtawy. Kropla syropu wyciągnięta łyżką na talerzyk ma się ciągnąć pomiędzy palcami.

W tym czasie białka ubij na sztywną  pianę. Dodaj 75g cukru i nadal ubijaj, aż powstanie sztywna, błyszcząca masa.

Bardzo powoli wlewaj (nie na miskę czy widełki miksera) syrop do białek, cały czas ubijając. Ubijaj około 5 minut, aż beza będzie gęsta i sztywna. Bezę wyłóż na upieczony krem limonkowy. Możesz grzbietem łyżki zrobić na niej wzory.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leci ślinka? 🙂

Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:

  • Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
  • Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
  • Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
  • Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!