Klopsiki. Szybki obiad dla dzieci.

Szybki obiad dla dzieci? U mnie zawsze sprawdzają się klopsiki. Jasne, że można kupić gotowe np. w Ikea (moje dzieci je uwielbiają) ale bezpieczniej, szybciej i zdrowiej będzie zrobić je w domu.
Składniki (na ok 45-50 klopsików, czyli na dwa obiady dla rodziny 2+3):
1 kg mielonego mięsa (jakie lubisz, najlepiej dobrej jakości, 100% mięso)
szklanka bułki tartej
2 jajka
duża starta marchewka (u nas tarła Nina, więc na grubych oczkach, ale jeśli masz dziecko wybredne, estetyczniej wygląda starte na drobnych)
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie: ziarna – do wyboru – słonecznik, lub dynia, lub to i to (daję mix Bakalland “Chrupiąca sałatka” – słonecznik, dynia i orzeszki pinii) 100 g – powodują, że klopsiki są chrupiące
opcjonalnie: natka pietruszki lub szczypiorek
Wykonanie:
- Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
- Farsz formujemy w kulki, wielkość w zależności od upodobań, my lubimy mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
- Klopsiki układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 12 minut w temperaturze 200 stopni (przekrój jeden i sprawdź, czy są gotowe).
- Podajemy z ryżem, makaronem, kaszą, ziemniakami, może być do tego sos, prosta surówka, buraczki, marchewka, co tylko lubicie. Na zdjęciu pełnoziarnisty ryż z odrobiną natki.
- Klopsiki można mrozić.
Przepis jest na tyle prosty, że od początku (tarcie marchewki i mieszanie) do końca (formowanie klopsików) mogą pomagać dzieci.
Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:
- Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
- Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
- Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
- Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!