Torcik wart każdej kalorii. 3 bit.

To ciasto to poezja. Ma milion kalorii, więc nie czytaj, jeśli jesteś na diecie.

Robię go zawsze na Święta i na inne wielkie okazje, kiedy potrzebuję czegoś ekstra. Przepis podaję teraz, bo jeśli chcesz olśnić rodzinę i znajomych na Święta, ciasto wypróbuj wcześniej. Jest przepyszne, robi się w 10 minut, nie może się nie udać, wygląda rewelacyjnie i wszyscy go uwielbiają. Ciasto bardzo dobrze znosi podróż i jest idealnym słodkim prezentem na każde małe lub duże święto. Nie zawiera żadnych zakazanych składników, więc mogą go jeść wszyscy, zarówno kobiety w ciąży jak i dzieci. Jeden minus – uzależnia.

Składniki na 12-16 porcji:

20 krakersów (tradycyjnych, solonych)

40 herbatników

budyń (do jego przygotowania potrzebujesz torebkę waniliowego budyniu, mleko i cukier)

gotowa masa kajmak, toffi albo krówka

tabliczka startej, gorzkiej czekolady

400 ml śmietanki 30% ubitej na sztywno

Wykonanie:

Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (kiedyś robiłam budyń od podstaw, ale jako mama nie mam już czasu na takie bzdury, jeśli wolisz, możesz się pokusić o zrobienie budyniu).

Blachę (użyłam 20cm x 30 cm) wyłóż folią lub papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na herbatniki wylej równomiernie gorący budyń.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na wierzch ułóż warstwę krakersów.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Krakersy przykryj kajmakiem (nie podgrzewam, rozsmarowywuję nożem, kajmak też możesz spróbować zrobić od podstaw, ja idę na skróty).
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kajmak pokryj warstwą herbatników (lub krakersów, co wolisz, albo czego masz więcej).
Wierzch ciasta przykryj warstwą bitej śmietany.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Włóż do lodówki na minimum 6 godzin.
Przed podaniem posyp ciasto wiórkami gorzkiej czekoladą. Pokrój na kwadraty.

Smacznego!  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Proste, prawda? Do dzieła! Podobno nazwa tego ciasta to 3 Bit. Robię go już tyle lat, że zdaje mi się, że nie było jeszcze wtedy 3 Bitów 🙂

Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:

  • Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
  • Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
  • Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
  • Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!