Torcik wart każdej kalorii. 3 bit.
To ciasto to poezja. Ma milion kalorii, więc nie czytaj, jeśli jesteś na diecie.
Robię go zawsze na Święta i na inne wielkie okazje, kiedy potrzebuję czegoś ekstra. Przepis podaję teraz, bo jeśli chcesz olśnić rodzinę i znajomych na Święta, ciasto wypróbuj wcześniej. Jest przepyszne, robi się w 10 minut, nie może się nie udać, wygląda rewelacyjnie i wszyscy go uwielbiają. Ciasto bardzo dobrze znosi podróż i jest idealnym słodkim prezentem na każde małe lub duże święto. Nie zawiera żadnych zakazanych składników, więc mogą go jeść wszyscy, zarówno kobiety w ciąży jak i dzieci. Jeden minus – uzależnia.
Składniki na 12-16 porcji:
20 krakersów (tradycyjnych, solonych)
40 herbatników
budyń (do jego przygotowania potrzebujesz torebkę waniliowego budyniu, mleko i cukier)
gotowa masa kajmak, toffi albo krówka
tabliczka startej, gorzkiej czekolady
400 ml śmietanki 30% ubitej na sztywno
Wykonanie:
Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (kiedyś robiłam budyń od podstaw, ale jako mama nie mam już czasu na takie bzdury, jeśli wolisz, możesz się pokusić o zrobienie budyniu).
Blachę (użyłam 20cm x 30 cm) wyłóż folią lub papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników.
Smacznego!
Proste, prawda? Do dzieła! Podobno nazwa tego ciasta to 3 Bit. Robię go już tyle lat, że zdaje mi się, że nie było jeszcze wtedy 3 Bitów 🙂
Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:
- Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
- Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
- Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
- Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!