
Tak bardzo pozazdrościłam polskich truskawek, tak się napatrzyłam na wszystkie soczyste zdjęcia, że aż postanowiłam choćby zdalnie się nacieszyć. Dziś polecam przepis na drożdżówki z truskawkami. Drożdżówek sklepowych nie kupuję, bo boję się składu, ale zawsze można sobie coś pysznego wyczarować w domu. Podobno nie ma nic lepszego, jak dom pachnący ciastem drożdżowym, a jak w tym cieście dodatkowo toną truskawki, to już w ogóle cud. Idealne na weekendowe śniadanie, na piknik, na drugie śniadanie w szkole i w pracy. Dla małych i dużych. Musicie robić szybko, bo najlepsze drożdżówki z truskawkami są właśnie w czerwcu.
Składniki na 10 sztuk:
Ciasto:
2 i ¼ szklanki mąki
3 łyżki cukru
szczypta soli
7g suchych drożdży (u mnie innych nie ma, ale jeśli chcecie użyć świeżych to odpowiednio ok 12g)
1 jajko
1 żółtko
¾ szklanki ciepłego mleka (nie może być gorące)
60g roztopionego masła
Nadzienie:
30 sztuk truskawek
3 łyżeczki bułki tartej
Kruszonka:
½ szklanki mąki
5 łyżek brązowego cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
60g posiekanego masła
Wykonanie:
Ciasto zagnieść i wyrabiać, najpierw łącząc składniki suche, potem dodając mokre, na koniec masło. Na początku ciasto będzie wydawało się zbyt rzadkie, ale z czasem stanie się miękkie i elastyczne. Ciasto włożyć do miski, odstawić, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości, na około 2 godziny. Jeśli po pół godzinie ciasto nie drgnęło, można zastosować mały trik. Do garnka wlać gorącą wodę (ja gotuję w czajniku) i postawić na tym garnku miskę. Ciasto powinno zacząć rosnąć.
Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 10 części, z których uformować kule. Na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ułożyć po 5 kul, w dużych odstępach od siebie. Blaszki przykryć ściereczką i odstawić na 20-40 minut aż podwoi objętość.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami, aż powstaną okruszki. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, wysuszyć ręcznikiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Dnem szklanki, kieliszka lub słoika, zrobić w każdej z kul wgłębienie, mocno dociskając, należy jednak uważać, aby nie przedziurawić ciasta. Do każdego wgłębienia nasypać odrobinę bułki tartej, ułożyć po 3 truskawki, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić i umierać z rozkoszy. Panie jak to pachnie! A jak smakuje. A jak wygląda!
Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:i
- Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
- Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
- Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
- Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!