![](https://www.calareszta.pl/wp-content/uploads/2018/08/na-główną.jpg)
Pizza na skróty? Ale jak to? A no tak. Ten przepis to najprostsza rzecz, jaką można zrobić w kuchni. Kto nie uwielbia pizzy? A jak powiem, że zajmie Ci maksymalnie 10 minut, jest pyszna na ciepło i na zimno, świetnie się nada do szkoły, do pracy, na imprezę dla dzieci i dla dorosłych, na wycieczkę, do samochodu i na piknik? Pisać dalej? 😉
Właściwie nie wiem, kiedy pizza na skróty zagościła na naszym stole. Wiem, że było to bardzo dawno temu. Piekę w każdym tygodniu i mam właściwie zawsze pod ręką świeżą porcję. Pizza na skróty jest idealna na szybką przekąskę, czyli drugie śniadanie lub podwieczorek. Dla mnie jest też idealna do śniadaniówek, pakuję dzieciom i mężowi zamiast kanapki. Pizza na skróty jest pancerna, przeżyje nawet w “obitym” szkolnym plecaku, jeśli wiesz o czym mówię. Będzie też dobra na ten dzień, kiedy nie chce Ci się wymyślać obiadu, albo kiedy potrzebujesz, żeby coś pożywnego było na stole, do złapania dla każdego o innej porze. Nam się nigdy nie nudzi, jak to pizza. A, byłabym zapomniała – dzieci uwielbiają same robić pizzę i świetnie im wychodzi!
Koniecznie wypróbuj!
Składniki na około 33 ślimaki:
Składniki są bardzo “na oko”. Ten przepis jest tak banalny, że uda się niezależnie od tego, co naładujesz do środka. Fajnie “czyści lodówkę”.
gotowe, rozmrożone ciasto francuskie (użyłam 3 kwadratów o boku 25 cm każdy)
250g gotowego sosu do pizzy (można zrobić samemu z przecieru, passaty i ziół)
szklanka startego sera żółtego
sól, pieprz, zioła (np. prowansalskie)
opcjonalnie: posiekana szynka, mała puszka kukurydzy, pieczarki, ananas, salami, czosnek, oscypek, cebula czy cokolwiek innego, z czym lubisz pizzę
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
Każdy płat ciasta ułóż na podsypanej mąką powierzchni.
Cienko posmaruj 4/5 każdego płatu sosem pomidorowym.
Ułóż wybrane dodatki, dobrze dopraw.
Zroluj ciasto w ciasną rolkę.
Ostrym nożem pokrój rulon na ślimaki o szerokości ok 2 cm.
Układaj ślimaki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rękami nadaj im okrągły kształt.
Piecz w rozgrzanym piekarniku około 15-20 min.
Podawaj na ciepło lub ostudzone.
Przechowuj w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:
- Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
- Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
- Nie masz na nic czasu, w szczególności dla siebie? Kup moje autorskie produkty, które pomogą w ogarnianiu rzeczywistości. Stworzone przez matkę trojaczków – to działa! SKLEP.
- Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
- Zapisz się do Newslettera. Dzięki temu prosto na swoją skrzynkę dostaniesz info o nowościach i będziesz zawsze na bieżąco.
- Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i plaży.