
Uwielbiam lody. Cały rok. Kiedy jeszcze mogłam, potrafiłam zjeść sama okrągły litr, powolutku, małą łyżeczką. Teraz już muszę się dzielić 🙂 Podobnie jak miłość do truskawek (po mnie) i czekolady (po mężu), dzieci odziedziczyły uwielbienie do lodów. Upał jak diabli, wszyscy wołają o lody. Skład niektórych pozostawia wiele do życzenia, poza tym nie ma to jak zrobić sobie coś samemu w domu. Wyszłam poza wszystkie swoje granice kreatywności, aby przygotować dla Was coś, co Was zaskoczy i zainspiruje. Bardzo proste, szybkie, tanie, domowe lody na patyku! Robię od dawna, od niedawna kombinuję. Bo wiadomo – nie może być nudno, ale niech nie będzie trudno!
Podaję kilka propozycji na proste i pyszne domowe lody. Możecie je podać alergikowi, możecie przyrządzić wersję light, na wypasie lub eko. Mam nadzieję, że wypróbujecie. Możliwości są nieograniczone! Możecie użyć właściwie wszystkich świeżych i mrożonych owoców.
Jest jeszcze jeden plus – te domowe lody są idealną opcją nie tylko na ochłodę dla łasucha. Można nimi “posprzątać” zapasy owoców. Ja mam tak, że w sezonie kupuję (oczami) owoce na kilogramy, a czasami zdarza się, że potem o nich zapominam. Aby uniknąć wyrzucania i marnotrawienia żywności – można je wykorzystać na domowe lody! Nie wspominam o możliwości przemycenia owoców. No i o +100 punktach dla mamy w oczach dzieciaków.
Do produkcji lodów użyłam tych —> kubeczków i zwykłych patyczków, na przykład —> takich. Aby patyczek się nie utopił, wierzch lodów przykryj podwójną warstwą folii aluminiowej, ostrożnie zrób w środku małe nacięcie nożem i wsuń w nie patyczek. Możesz też użyć gotowych foremek, takich jak te —> tutaj.
Wszystkie przepisy zakładają, że owoce są oczyszczone z pestek lub szypułek, umyte i wysuszone. Przepisy są na 3-4 sztuki lodów. Jeśli więc Twoja foremka jest na 6 sztuk, zrób podwójną porcję. Ja robiłam po dwa smaki na foremkę 6 sztuk. Wszystkie mikstury skosztuj przed przelaniem do foremek, dopasuj smak do swoich upodobań.
Waniliowo-szafranowe
Warstwa żółta: 130 g jogurtu naturalnego/ greckiego/ serka waniliowego (np. Danio) zmiksuj z 250 g mango (zawartość małej puszki bez syropu), dodaj kilka nitek szafranu, lub łyżeczkę sproszkowanego.
Warstwa biała: jogurt naturalny/ grecki/ serek waniliowy (dodaj cukru lub jego zdrowszego zamiennika).
Aby uzyskać warstwy, wlej ostrożnie jedną warstwę do kubeczka i włóż do zamrażalki na ok. 40 minut. Powtarzaj z kolejnymi warstwami. Poprzednia musi być zamrożona, aby wylać na nią następną.
Malinowo-morelowe
Warstwa żółta: 170 g moreli zmiksuj z 30 ml wody i 10 g cukru pudru.
Warstwa czerwona: 140 g malin zmiksuj z 20 g cukru pudru.
Aby uzyskać warstwy, wlej ostrożnie jedną warstwę do kubeczka i włóż do zamrażalki na ok. 40 minut. Powtarzaj z kolejnymi warstwami. Poprzednia musi być zamrożona, aby wylać na nią następną.
Borówkowe
180 g jogurtu greckiego zmiksuj z 1 łyżką syropu z agawy/miodu/syropu klonowego, ewentualnie cukru lub jego zamiennika. Do każdej foremki nasyp 1 łyżkę umytych i osuszonych borówek (jagód, malin, porzeczek), zalej jogurtem.
Ananasowe
250 g ananasa zmiksuj z 60 ml mleczka kokosowego (lub innego mleka, jogurtu, śmietanki) i z 20 g cukru pudru. Przelej przez sitko.
Truskawkowe
180 g jogurtu greckiego zmiksuj z 50 g dżemu truskawkowego i 80 g truskawek.
Arbuzowe
Zmiksuj 200 g arbuza i 100 g truskawek z 1 łyżką wody.
Pozostałe opcje i pomysły na domowe lody:
Sorbety – możesz zamrozić praktycznie każdy ulubiony sok, np. jabłkowy czy pomarańczowy.
Jogurtowe – możesz każdy jogurt przelać do foremek i zamrozić.
Musy – możesz zamrozić każdy mus, który zrobisz z mięsistego owoca (jagody, maliny, truskawki, porzeczki, jeżyny, borówki, melony, banany, brzoskwinie, morele, kiwi itd.), odrobiny wody i ewentualnie cukru, do smaku.
Jeśli wolisz lody mleczne, możesz do większości owoców dodać jogurt, serek, różne rodzaje mleka, maślankę.
Miodowe – jogurt, mleko, śmietankę zmiksuj z miodem (do smaku).
Banan i syrop klonowy – 140 g jogurtu grecekiego zmikusj z 60 ml mleka, 30 ml syropu klonowego i połówką banana.
Banan i jagody – 140 g jogurtu grecekiego zmikusj z 60 ml mleka, połówką banana, 45 g miodu i 80 g jagód.
Czekam na Twoje pomysły!
Smacznego!
Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:i
- Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
- Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
- Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
- Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!