TORT BEZOWY (2)

Ten torcik ma okrągłe milion kalorii. Jeśli więc jesteś na diecie, oszczędzasz uda, boisz się Chodakowskiej, nie czytaj!

Nie jest tajemnicą, że mam ambicje w kuchni. Jedną z nich był zawsze tort. Zamiast kupić, chciałam sama zrobić. Nie lubię ciast biszkoptowych. Suche jak Sahara i zatykają jak buła. Smakują mi te na bazie musu i bezowe. Bezowe zawsze wydawały mi się mega wyczynem. No i dużo się nie pomyliłam, pierwsze kilka prób to sromotne porażki. Próbowałam do skutku i w końcu jest! Przepis na ten tort bezowy z owocami jest tak prosty, że nawet antytalent kuchenny go z powodzeniem wykona. Robi się dokładnie 15 minut, tyle co zmiksowanie bezy, potem kremu i udekorowanie. Gwarantowane WOW! na jego widok, a potem kolejne WOW! po spróbowaniu. Jest pyszny, doskonały, efektowny, lekki, a dużo nie trzeba się narobić. Takie przepisy to ja lubię najbardziej. I podaję dalej.

Zrób sobie też ten kawałeczek nieba!

Składniki (na ok. 12 porcji):

 

składniki bezy:

6 dużych białek

szczypta soli

300 g cukru

1 łyżeczka białego octu winnego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

składniki kremu:

250 g mascarpone

500 ml kremówki

2 łyżki cukru pudru

Około 500-700 g owoców (wcześniej je umyj i pozwól im wyschnąć zanim nałożysz na bezę)

Wykonanie:

 

Beza:

Na papierze do pieczenia odrysuj (od talerzyka lub spodu od tortownicy) trzy okręgi o średnicy około 22 cm, lub dwa większe. U mnie wyszly trzy blachy i trzy kawałki papieru. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną. Wyłóż (rozsmaruj) bezę na przygotowany papier do pieczenia. 

Piecz 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny (termoobieg). Mój piekarnik jest dość wąski, więc bezy piekły się na trzech poziomach. Podzieliłam czas i po każdych 30 minutach przekładałam blaty na inny poziom, żeby wszystkie równo się upiekły.

Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (na kilka godzin lub na całą noc).

Krem (przygotuj najlepiej z zimnych składników tuż przed podaniem):

Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Kremówkę ubij na sztywną pianę. Połącz delikatnie kremówkę z masą mascarpone.

Przed podaniem delikatnie odklej każdą bezę z papieru do pieczenia. Połóż od razu na talerz, na którym będziesz serwować. Beza jest bardzo delikatna i się kruszy. Każdy blat bezowy posmaruj kremem i ułóż na nim owoce. Możesz posypać czekoladą, dodać listki mięty. Do krojenia dobry jest bardzo ostry nóż. Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dla porównania zdjęcia z maja 2015. Zrobiłam chyba postępy 🙂

IMG_3900

IMG_3904

IMG_3905

Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:i

    • Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
    • Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
    • Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
    • Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!
Written by calareszta.pl