OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Okazuje się, że ktoś te moje kucharskie inspiracje czyta i pojawiły się głosy – desery już mamy opanowane, dawaj kobieto jakieś mięcho!! Tak więc na specjalne życzenia podaję dziś przepis, na który cała moja rodzina reaguje ślinotokiem. Szybki, prosty, pyszny i elegancki. A to w sumie tylko mielone kotlety. Ale za to jakie!

Kiedy pierwszy raz wyczarowałam to danie, miałam  cichą nadzieję, że będzie to obiad na dwa dni. Niestety – dzieci zjadły po dwa kotlety (!) i wołały – jeszcze! Teraz robię dwie porcje. To danie nadaje się do odgrzewania na następny dzień. Możesz też zostawić je na dzień lub dwa w lodówce i upiec na kolejny obiad. Możesz część zamrozić (po obtoczeniu sezamem, przed pieczeniem). Są pysze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadają się w podróż, do pracy, na spacer, piknik, czy na plac zabaw, jeśli chcesz dokarmić swojego niejadka. Jednym słowem – same plusy. Koniecznie wypróbuj!

Składniki na 10 sztuk:

  • 500g mielonego mięsa drobiowego (daję pierś z indyka, ale może być kurczak)
  • pół szklanki (60g) bułki tartej
  • pół pęczka szczypiorku, drobno posiekanego
  • pół pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 140g sera feta (daję półtłusty w kostce)
  • 1 jajko (najlepiej takie od prawdziwej kury, która sobie grzebała w ziemi)
  • pół szklanki (70g) sezamu (dałam niełuskany, ale może być biały, czarny lub mix)
  • odrobina soli, pieprzu i oliwy z oliwek

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Pomieszaj rękami mięso, bułkę, szczypiorek, pietruszkę, fetę i jajko.

2. Z dwóch dużych łyżek masy mięsnej uformuj kulki, spłaszcz je i obtocz ze wszystkich stron w sezamie. Odstaw na 10 minut do lodówki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Na średnim ogniu podsmaż kotlety po 3 minuty na każdej stronie.

4. Blachę lub naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim kotlety i piecz około 8-10 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Ja podałam kotlety mielone z kaszą jaglaną z odrobiną oleju kokosowego i z fasolką szparagową. Idealnie smakują z innymi rodzajami kaszy, z ryżem, z ziemniakami, z makaronem (np. z pesto). Jako warzywny dodatek możesz podać to, co najbardziej lubisz (i co zje Twoje dziecko). Brokuły, surówkę z kiszonej kapusty, marchwii i jabłka, buraczki. Wybór należy do Ciebie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

 

Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:

  • Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
  • Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
  • Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
  • Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!
Written by calareszta.pl