marchewki

Pewnie sobie myślisz, łojesu, cóż można stworzyć ze zwykłej marchewki? Ano można! Te fenomenalne marchewki od czasu do czasu się gdzieś u mnie pojawiają na zdjęciach i zawsze ktoś pyta o przepis, a potem pisze, że palce lizać. Tak więc puszczam w teren. Na naszym stole obowiązkowo raz w tygodniu, może i Twojej rodzinie przypadną do gustu.

Fenomenalne marchewki są idealne z wielu powodów. Po pierwsze, dzieci je uwielbiają, sprawdziłam nie tylko na swoich. Po drugie, są zdrowe. Marchewka ma moc witamin, antyoksydanty, właściwości antynowotworowe i beta-karoten, który poza dobrym wzrokiem pomaga w budowaniu odporności. Po trzecie, są szybkie, proste i efektowne. Niby zwykła marchewka, ale przyrządzona w ten sposób jest przepyszna, zaskakująca i pasuje do wielu potraw jako warzywny dodatek (a jak zostanie możesz wmiksować do zupy).  

To co, do dzieła?

Składniki:

1 kg marchwi – obranej i pokrojonej w słupki o szerokości 1 cm i długości około 7 cm (w zależności od gustu i zapotrzebowania); jeśli wykorzystujesz młodą marchew, wystarczy, że ją dobrze umyjesz i przytniesz

50 g masła (twarde pokrojone w kosteczkę lub ok dwie łyżki miękkiego)

2 łyżki miodu lub syropu klonowego

Szczypta soli

Przyrządzenie:

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.

Na dużej blaszce (lub w naczyniu żaroodpornym) rozłóż papier do pieczenia (można bez, ale wtedy jest więcej sprzątania), a na nim marchewki.

Na wierzchu ułóż kosteczki masła, polej miodem, posyp szczyptą soli (ewentualnie doprawisz miodem lub solą już gotowe marchewki).

P2048501 P2048503

Piecz ok 15 minut, zamieszaj, tak, aby marchewki polać równomiernie roztopionym masłem. Piecz kolejne ok 15 minut (po 5 minutach zerknij, marchewki mają być przyrumienione, nie brązowe). Spróbuj. My lubimy marchewki lekko twarde, ale jest to totalnie kwestia gustu. Teraz dopraw do smaku. Jeśli są dla Ciebie zbyt twarde, podpiecz jeszcze kilka minut.

Fenomenalne marchewki gotowe. Podawaj szczypcami lub łopatką, bez nadmiaru masła.

P2048509 P2048510

Jestem pewna, że i w Twoim domu staną się hitem!

Smacznego.

Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:i

    • Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
    • Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
    • Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
    • Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!
Written by calareszta.pl