OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uwielbiam babeczki. Są urocze i lubię to, że nie ma krojenia i niesprawiedliwości, każdy dostaje swoją. Poprosiłam Teresę, autorkę Bloga Candy Company (wygrała Blog Roku 2015 w kategorii kulinarne, nic dziwnego, zerknijcie na jej stronę, koniecznie z zapasem chusteczek i małej miseczki do której będzie ściekała Wasza ślina), aby przygotowała coś specjalnego na Dzień Matki. Zaznaczyłam, że to ma być coś pięknego, subtelnego, efektownego, ale jednocześnie ma być super szybkie i łatwe do zrobienia, bo kto ma nadmiar czasu albo ochotę na ślęczenie w kuchni?

Teresa (która okazała się ciepłą, fajną dziewczyną – wielki plus blogowania to ludzie, których spotykam) przygotowała przepis na cudowne babeczki różano-rabarbarowe, które razem zrobiłyśmy. Są przepyszne, wyglądają cudownie, a do tego super łatwo się je robi. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Która mama nie padłaby z wrażenia i z miejsca by się nie zakochała widząc te babeczki z jadalnymi kwiatami? Ja przepadłam. Teresa – jeszcze raz dziękuję w imieniu mam, które skosztują Twoich pyszności 🙂

Babeczki różano-rabarbarowe

Składniki na 10 babeczek
Ciasto:
100 g miękkiego masła
90 g cukru pudru
2 jajka w temperaturze pokojowej
100 g mielonych migdałów
2 łyżeczki konfitury z płatków róży lub wody różanej
65 g kefiru
40 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łodygi rabarbaru (ok. 150 g)
Mąkę przesiewamy z proszkiem i odkładamy. Rabarbar kroimy w 1 cm lub nieco mniejsze kawałki. Masło miksujemy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku po każdym dodaniu miksując. Dodajemy migdały, miksujemy. Następnie dodajemy różę, kefir i miksujemy na gładkie ciasto. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem, mieszamy. Ciasto rozdzielamy między 10 papilotek, do masy wciskamy rabarbar. Babeczki pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Studzimy.
Krem:
250 g mascarpone
125 g śmietany kremówki 36% lub 30%
2-3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki wody różanej (możesz ominąć ten składnik, jeśli nie uda Ci się go kupić)
Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem, ok. 5 minut. Kremem dekorujemy babeczki i zaraz przed podaniem ozdabiamy kwiatami w cukrze. Udekorowane babeczki trzymamy w lodówce.
Kwiaty w cukrze:
jadalne kwiaty (np. bratki, fiołki) – kwiaty staramy się zbierać suche i czyste, odrywamy łodygi – chodzi o zwykłe, polne bratki, które znajdziesz w parku lub na łące 🙂
białko
drobny cukier
Przy pomocy pędzelka każdy kwiat smarujemy dokładnie białkiem (obydwie strony płatków), posypujemy cukrem i odkładamy na kilka godzin do zaschnięcia. Kwiaty kiedy wyschną stają się całkiem twarde i można je długo przechowywać.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Czy nasze mamy nie byłyby zachwycone dostając w prezencie takie babeczki? Możecie zrobić babeczki dla siebie i dzieciaków i cieszyć się nimi świętując ten wspaniały dzień. Wszystkiego najpyszniejszego z okazji Dnia Matki wszystkim mamom!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA bratkiOLYMPUS DIGITAL CAMERA beznazwy2OLYMPUS DIGITAL CAMERAbeznazwy1OLYMPUS DIGITAL CAMERAbeznazwy

Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:i

    • Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
    • Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
    • Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
    • Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!
Written by calareszta.pl