Zawsze mi się wydaje, że zrobienie tortu to jest jakieś niemożliwe osiągnięcie, że trzeba tajemnych mocy, a i tak jak wyjdzie i jako tako wygląda, to się potem okazuje, że dziura w środku, albo zakalec, albo suchy jak żenujące żarty prowadzącego “Familiadę”. Nie poddaję się jednak i ciągle szukam przepisu na pyszny tort. No i w końcu jest. Przepyszny tort czekoladowy, miękki w środku, a przy tym szybki, prosty i z dobrych jakościowo składników. Takie przepisy lubię najbardziej. 

Nie lubię ciast z biszkoptem, a większość tortów się właśnie na nim opiera. Ale nie ten przepyszny tort czekoladowy, który w środku przypomina coś pomiędzy musem, a masą krówkową.

Kiedy opublikowałam zdjęcie tortu, posypały się prośby, więc podaję przepis. Tort zrobiłam na urodziny męża, a teraz zrobię go na Wielkanoc. Wszyscy kochają czekoladę, tort pięknie wygląda i można go dowolnie ozdobić. Jako wisienkę dodam, że ciasto jest bezglutenowe, z dodatkiem zdrowych cukrów. Uwielbiam takie przepisy!

Koniecznie wypróbuj. Pewnie tak jak i u mnie, zostaną okruszki. 🙂 

Przepyszny tort czekoladowy

Składniki:

ciasto: 

200g masła 

2 łyżeczki esencji waniliowej 

75g kakao 

200g daktyli 

80ml syropu klonowego 

6 jajek 

70g cukru kokosowego 

120g mielonych migdałów 

krem na wierzch ciasta: 

120g serka Philadelphia w temperaturze pokojowej 

240g ricotty 

70g cukru kokosowego 

35g kakao

2 łyżeczki esencji waniliowej 

Wykonanie: 
  1. Piekarnik rozgrzej do 150 stopni. Okrągłą formę do ciasta (20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Posiekane masło, wanilię i kakao rozpuść na niewielkim ogniu mieszając. Lekko ostudź. 
  2. Daktyle, syrop klonowy i masę z masła i kakao włóż do robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę. 
  3. Jajka ubij z cukrem. Zajmie Ci to około 8 minut, dopóki jajka nie potroją swojej objętości i nie staną się pastelowo żółtą masą. 
  4. Masę z jajek dodawaj stopniowo do masy czekoladowej delikatnie mieszając łyżką. Dodaj zmielone migdały, całość lekko zamieszaj, do momentu, aż składniki nie połączą się w gładką masę. 
  5. Całość wlej do przygotowanej wcześniej formy. Piecz 55 minut. Ciasto jest gotowe w momencie, kiedy środek nadal przypomina nie całkiem ściętą galaretkę, ale boki są upieczone. Tego ciasta nie można sprawdzić patyczkiem, bo zawsze wyjdzie mokry. Ciasto ostudź poza piekarnikiem, ale nadal w formie. 
  6. Zmiksuj wszystkie składniki kremu na gładką masę, trzymaj w lodówce do momentu zdobienia ciasta. 
  7. Całkowicie schłodzone i wyjęte z formy ciasto posmaruj kremem (ja posmarowałam tylko wierzch, ale jeśli ciasto nie wyjdzie z formy w idealnej kondycji, możesz również boki posmarować masą) i wybranymi ozdobami.
  8. Ciasto do momentu podania przechowuj w lodówce (na stole wytrzyma 2-3h). Ciasto pokrój czystym, gorącym nożem. Każdą indywidualną porcję możesz polać rozpuszczoną czekoladą lub dowolnym sosem (ja polałam sosem o smaku solonego karmelu, miałam gotowy, ale możesz w necie poszukać instrukcji jak go wykonać). Zrobisz z niego do 16 porcji. 

Pomysły na ozdoby: czekolada w każdej postaci (czekoladowe wiórki, czekoladowe jajka, tarta czekolada – znakomicie wygląda w trzech kolorach – biła, mleczna, deserowa), ciasteczka lub batoniki (np. prince polo, kinder bueno, oreo, rafaello, pieguski, wafelki), orzechy, świeże maliny lub truskawki (możesz też z mrożonych owoców zrobić sos i polać nim już pokrojone, indywidualne porcje), wiśnie w syropie, precelki. Ja ozdobiłam swój tort czekoladowymi jajkami i chrupiącymi ciasteczkami miodowymi w czekoladzie. 

Mokre ozdoby dodaj przed samym podaniem, aby nie zniszczyły kremu. 

Przepyszny tort czekoladowy Przepyszny tort czekoladowy Przepyszny tort czekoladowy

Autorką przepisu jest Donna Hay, moja ulubiona “kucharka”. 

Smacznego! 

Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:

  • Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
  • Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
  • Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
  • Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!

 

Written by calareszta.pl