Od niepamiętnych czasów marzył mi się tort z cyferek. Ale nie byle jaki, wycinany z biszkopta, którego nie lubię, przyklepany toną lukru z cukru. Chciałam toru wyjątkowego. Zachęcona kilkoma cukierniczymi sukcesami, zabrałam się za poszukiwania przepisu. Tort z cyferek, który dziś proponuję, jest teraz bardzo modny na całym świecie. Kruche ciasto, śmietankowy krem, a na wierzchu ulubione słodycze. Wygląda rewelacyjnie, zrobi na każdej imprezie imponujące wrażenie. I jest przepyszny.

Kiedy przeczytałam kilka przepisów na to cudo, odkryłam z niedowierzaniem, że jest też bardzo prosty, a sekret to kilka banalnych sztuczek, które wykonasz bez wysiłku. Uwielbiam odkrywać takie rzeczy i po raz kolejny móc się przekonać, że jeśli czegoś nie spróbujesz, zwyczajnie się nie dowiesz. Kiedyś tort z cyferek wydawał mi się niemożliwy do osiągnięcia. Nic bardziej błędnego. Uda się i Tobie.

Jestem mistrzynią w ułatwianiu sobie życia, dlatego wszystkie przepisy, które polecam na blogu, są łatwe i na pewno się udadzą, co próbuję zawsze najpierw w swojej kuchni. Nie ma nic bardziej frustrującego od ślęczenia godzinami w kuchni, po to tylko, żeby wyrzuć nieudany produkt do kosza i zmarnować całą masę drogich składników.

No ale do dzieła. Pod koniec postu napiszę Ci kilka uwag do tego boskiego tortu z cyferek, które weź koniecznie pod uwagę, aby na relaksie i z miną bogini kuchennych rewolucji zaserwować oniemiałym z wrażenia gościom to cudo.

Składniki:

Kruche ciasto:

500 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

250 g zimnego masła

1 jajko

Opcjonalnie 1 łyżeczka ulubionego aromatu

Krem:

Litr śmietanki kremówki (30-36%)

2 łyżki cukru pudru

500 g schłodzonego serka mascarpone

Opcjonalnie 1 łyżeczka ulubionego aromatu

Ozdoby:

Najpiękniejszy tort z cyferek jest w tonacji różowej, ze świeżymi owocami i kwiatami. Mój tort był dla męża, który za kolorem różowym raczej nie przepada, za to kocha wszystko, co czekoladowe.

Inspiracje:

Świeże owoce – maliny, borówki, truskawki, porzeczki, listki mięty

Bezy, makaroniki

Świeże kwiaty (najlepiej róże, łodyżki przed włożeniem do ciasta owiń folią)

Ulubione słodkości – ciasteczka, wafelki, rurki, m&m’s, rafaello i tak dalej

Do posypania: kokos, kakao, pyłek z liofilizowanych owoców, starta czekolada, posiekane orzechy

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta błyskawicznie połącz w jednolite ciasto, zwiń w kulę, owiń folią lub włóż do worka i schłodź w lodówce min. 45 minut.

Ciasto podziel na 4 części. Jedną część ciasta umieść pomiędzy dwoma kartkami papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość około 5-6 mm. Górną kartkę papieru odklej od ciasta. Wytnij z ciasta cyferkę. Kartkę z wyciętą na niej z ciasta cyferką przełóż na blachę do pieczenia i włóż do lodówki.

tort z cyferek

Proces powtórz ze wszystkimi 4 cyferkami (każda cyfra wycięta podwójnie, jeśli robisz liczbę dwucyfrową). Wycięte cyferki ułożone na blaszkach schłodź w lodówce min. 45 minut. Ponakłuwaj cyferki widelcem, aby nie zrobiły się w nich bulwy podczas pieczenia (najlepiej bliżej środka, żeby nakłucia nie były widoczne).

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Piecz ciasto około 12-15 minut, aż zarumienią się brzegi. Jeśli masz mocny piekarnik, może się okazać, że ciasto będzie potrzebowało mniej czasu. Cyferki ostudź w temperaturze pokojowej.

Kilka godzin przed podaniem, zrób krem. W tym celu zmiksuj wszystkie składniki kremu na gładką, sztywną masę. Krem przechowuj w lodówce do momentu dekoracji. Dwie cyferki bardzo ostrożnie przełóż na talerz lub blat, na którym będziesz podawać tort (powierzchnia musi być płaska). Za pomocą rękawa cukierniczego (używam takiego – kliknij tutaj) udekoruj cyferki połową kremu, nałóż pozostałe cyferki, powtórz warstwę kremu. Tak przygotowany tort z cyferek przechowuj w lodówce.

tort z cyferek tort z cyferek

Powodzenia i smacznego!

Uwagi:

Cyferki możesz upiec dzień wcześniej.

Podczas wałkowania jednej porcji ciasta pozostałe jego części przechowuj w lodówce. Kruche ciasto lubi chłód.

W celu precyzyjnego wycinania, wydrukuj i wytnij szablon na kartce. Moje literki były wielkości A-4. Wyszło z nich 18 porcji tortu.

Z ciasta możesz wyciąć cyferki, literki (np. Mama na nadchodzący Dzień Matki, czy krótkie imiona, np. Max), serce, zamek, autko.

Aby cyferki przełożyć z blachy na blat (lub talerz) na którym będzie finalnie na stole, użyj płaskiego, długiego i szerokiego noża, łopatki lub tekturki. Tekturkę podłóż pod papier do pieczenia z upieczoną na nim cyferką i delikatnie zsuń cyferkę na talerz lub blat. Jedna z moich cyferek pękła, ale przykryłam ją kremem i nie było tego widać.

Podczas dekorowania kremem, pozostałą porcję kremu przechowuj w lodówce, lepiej się pracuje, kiedy krem jest schłodzony.

Możesz zrobić więcej ciasta i zrobić kilka pięter każdej cyferki.

Tort z cyferek ozdabiamy kremem kilka godzin przed podaniem (aby zmiękło i ładnie się kroiło), maksymalnie godzinę przed podaniem ozdabiamy wierzch tortu. Tort najlepsze jest do spożycia w dzień dekorowania kremem, ze względu na walory estetyczne. Na następny dzień z kruchych blatów zrobi się zakalec, a niektóre słodkości mogą zacząć się rozpuszczać, farbując krem.

tort z cyferek

Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:

  • Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
  • Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
  • Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
  • Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!

 

Written by calareszta.pl