lody na patyku

Uwielbiam lody. Cały rok. Kiedy jeszcze mogłam, potrafiłam zjeść sama okrągły litr, powolutku, małą łyżeczką. Teraz już muszę się dzielić 🙂 Podobnie jak miłość do truskawek (po mnie) i czekolady (po mężu), dzieci odziedziczyły uwielbienie do lodów. Upał jak diabli, wszyscy wołają o lody. Skład niektórych pozostawia wiele do życzenia, poza tym nie ma to jak zrobić sobie coś samemu w domu. Wyszłam poza wszystkie swoje granice kreatywności, aby przygotować dla Was coś, co Was zaskoczy i zainspiruje. Bardzo proste, szybkie, tanie, domowe lody na patyku! Robię od dawna, od niedawna kombinuję. Bo wiadomo – nie może być nudno, ale niech nie będzie trudno!

Podaję kilka propozycji na proste i pyszne domowe lody. Możecie je podać alergikowi, możecie przyrządzić wersję light, na wypasie lub eko. Mam nadzieję, że wypróbujecie. Możliwości są nieograniczone! Możecie użyć właściwie wszystkich świeżych i mrożonych owoców.

Jest jeszcze jeden plus – te domowe lody są idealną opcją nie tylko na ochłodę dla łasucha. Można nimi “posprzątać” zapasy owoców. Ja mam tak, że w sezonie kupuję (oczami) owoce na kilogramy, a czasami zdarza się, że potem o nich zapominam. Aby uniknąć wyrzucania i marnotrawienia żywności – można je wykorzystać na domowe lody! Nie wspominam o możliwości przemycenia owoców. No i o +100 punktach dla mamy w oczach dzieciaków.

Do produkcji lodów użyłam tych —> kubeczków i zwykłych patyczków, na przykład —> takich. Aby patyczek się nie utopił, wierzch lodów przykryj podwójną warstwą folii aluminiowej, ostrożnie zrób w środku małe nacięcie nożem i wsuń w nie patyczek. Możesz też użyć gotowych foremek, takich jak te —> tutaj.

Wszystkie przepisy zakładają, że owoce są oczyszczone z pestek lub szypułek, umyte i wysuszone. Przepisy są na 3-4 sztuki lodów. Jeśli więc Twoja foremka jest na 6 sztuk, zrób podwójną porcję. Ja robiłam po dwa smaki na foremkę 6 sztuk. Wszystkie mikstury skosztuj przed przelaniem do foremek, dopasuj smak do swoich upodobań.

lody na patyku

  1. Waniliowo-szafranowe

Warstwa żółta: 130 g jogurtu naturalnego/ greckiego/ serka waniliowego (np. Danio) zmiksuj z 250 g mango (zawartość małej puszki bez syropu), dodaj kilka nitek szafranu, lub łyżeczkę sproszkowanego.

Warstwa biała: jogurt naturalny/ grecki/ serek waniliowy (dodaj cukru lub jego zdrowszego zamiennika).

Aby uzyskać warstwy, wlej ostrożnie jedną warstwę do kubeczka i włóż do zamrażalki na ok. 40 minut. Powtarzaj z kolejnymi warstwami. Poprzednia musi być zamrożona, aby wylać na nią następną.

  1. Malinowo-morelowe

Warstwa żółta: 170 g moreli zmiksuj z 30 ml wody i 10 g cukru pudru.

Warstwa czerwona: 140 g malin zmiksuj z 20 g cukru pudru.

Aby uzyskać warstwy, wlej ostrożnie jedną warstwę do kubeczka i włóż do zamrażalki na ok. 40 minut. Powtarzaj z kolejnymi warstwami. Poprzednia musi być zamrożona, aby wylać na nią następną.

lody na patyku

lody na patyku

  1. Borówkowe

180 g jogurtu greckiego zmiksuj z 1 łyżką syropu z agawy/miodu/syropu klonowego, ewentualnie cukru lub jego zamiennika. Do każdej foremki nasyp 1 łyżkę umytych i osuszonych borówek (jagód, malin, porzeczek), zalej jogurtem.

lody na patyku

  1. Ananasowe

250 g ananasa zmiksuj z 60 ml mleczka kokosowego (lub innego mleka, jogurtu, śmietanki) i z 20 g cukru pudru. Przelej przez sitko.

  1. Truskawkowe

180 g jogurtu greckiego zmiksuj z 50 g dżemu truskawkowego i 80 g truskawek.

  1. Arbuzowe

Zmiksuj 200 g arbuza i 100 g truskawek z 1 łyżką wody.

lody na patyku

Pozostałe opcje i pomysły na domowe lody:

Sorbety – możesz zamrozić praktycznie każdy ulubiony sok, np. jabłkowy czy pomarańczowy.

Jogurtowe – możesz każdy jogurt przelać do foremek i zamrozić.

Musy – możesz zamrozić każdy mus, który zrobisz z mięsistego owoca (jagody, maliny, truskawki, porzeczki, jeżyny, borówki, melony, banany, brzoskwinie, morele, kiwi itd.), odrobiny wody i ewentualnie cukru, do smaku.

Jeśli wolisz lody mleczne, możesz do większości owoców dodać jogurt, serek, różne rodzaje mleka, maślankę.

Miodowe – jogurt, mleko, śmietankę zmiksuj z miodem (do smaku).

Banan i syrop klonowy – 140 g jogurtu grecekiego zmikusj z 60 ml mleka, 30 ml syropu klonowego i połówką banana.

Banan i jagody – 140 g jogurtu grecekiego zmikusj z 60 ml mleka, połówką banana, 45 g miodu i 80 g jagód.

lody na patyku

Czekam na Twoje pomysły!

Smacznego!

Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:i

    • Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
    • Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
    • Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
    • Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!
Written by calareszta.pl