OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jak to zrobić, żeby zamknąć lato na talerzu? Lato. Targ warzywny pachnie, oszałamia kolorami i bogatym wyborem. Nie wiadomo co wybrać, wszystkie warzywa głośno krzyczą “Ja, ja, weź mnie! Jestem najdojrzalsza, najpyszniejsza, najbardziej soczysta i najsłodsza!”

Zgodnie z zasadą gotowania głównie potraw sezonowych, z aktualnie dostępnych, najświeższych składników, w końcu wymyśliłam! Przepis na zamknięcie wszystkich moich ukochanych letnich smaków w jednej potrawie. Bób, cukinia, fasolka szparagowa, koperek, a do tego pyszny makaron w śmietanowym sosie.

Wszędzie tam, gdzie w przepisie występuje słowo “opcja”, możesz dany składnik pominąć, jeśli go nie masz, nie lubisz lub masz na niego uczulenie.

Składniki (dla 4-6 osób):

  • 500 g ulubionego makaronu
  • 60 g masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia pokrojona cukinia – zielona lub żółta (opcja)
  • 300 g przyciętej fasolki – żółtej lub zielonej lub mix (opcja)
  • szklanka ugotowanego, obranego bobu (lub groszku świeżego lub mrożonego, opcja)
  • 400 g śmietany do zupy 12 lub 18%
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • 3 zielone cebulki (opcja)
  • pęczek posiekanego koperku (opcja)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

  • Na patelni rozpuść masło, dodaj oliwę.
  • Bób ugotuj w osolonej wodzie (ok. 5 min), ostudź i obierz.
  • Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu (koniecznie al dente).
  • Dodaj rozgnieciony czosnek, cukinię, fasolkę, duś do momentu, kiedy warzywa zmiękną (al dente).
  • Dodaj śmietanę, sok cytrynowy, parmesan, podgrzewaj mieszając.
  • Dodaj makaron, bób, cebulkę, koperek, pomieszaj i dopraw do smaku.

Opcje:

  • Lato na talerzu to dość wyluzowany przepis, możesz trochę pokombinować – bób zastąpić groszkiem, ominąć fasolkę lub cukinię, dodać brokuł, parmesan zastąpić innym serem lub w ogóle go pominąć. Przepis niech posłuży Ci jako inspiracja do wyczarowania pysznego, wakacyjnego dania. 
 
  • Jak wszystkie moje dania tak i ten makaron nadaje się do podgrzania na następny dzień. Dodaj tylko odrobinę mleka, śmietany lub bulionu. Danie nie nadaje się do zamrożenia. Potrawa jest wegetariańska, ale jak masz w domu mięsożercę, spokojnie możesz dodać kawał mięcha lub ryby. Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:

  • Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
  • Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
  • Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
  • Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!
Written by calareszta.pl