eko-sreko czeko

Moda na eko-sreko mnie nie opuszcza. Nie dlatego, że mam jakiegoś fioła na punkcie zdrowia, bo nie mam. Cieszy mnie przyrządzanie nowych potraw i gotowanie dla rodziny i przyjaciół. Skład wielu słodyczy budzi grozę, więc tym razem w moich dzikich fantazjach pojawił się pomysł na czekoladki. Czy można zrobić czekoladki bez cukru, bez żadnego syfu, ze składników, które mogą nawet uchodzić za zdrowe? Wiadomo, że można, ale czy można taki wynalazek zjeść i nie pomyśleć ble? Tak więc można.

Eko-sreko czeko robiłam kilkanaście razy, dopóki nie dopracowałam przepisu. Ten, który podaję jest bardzo prosty.

Składniki:

(Podaję przepis, który nam najbardziej smakuje. Możesz dodać mniej kakao lub więcej ksylitolu, jeśli czekoladki mają być słodsze. Możesz zrezygnować z cynamonu, albo zastąpić ją wanilią.)

60 g oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)

40 g ksylitolu lub erytrolu

25 g kakao (daję ekologiczne, niskotłuszczowe, surowe kakao)

cynamon do smaku

Z tej ilości wychodzi 20 małych czekoladek.

Dodatki:

wiórki kokosowe, migdały blanszowane, migdały siekane, orzechy laskowe, orzechy włoskie i co Ci tam jeszcze pasuje.

Przygotowanie:

Olej rozpuść na wolnym ogniu, dodaj ksylitol, zdejmij z ognia, mieszaj, dodając kakao. UWAGA. Tutaj poniosłam kilkakrotnie klęskę. Masa w tym momencie jest gotowa i nie może czekać. To oznacza, że natychmiast musisz rozlać ją do foremek. Jeśli tego nie zrobisz, zrobią się smugi, a potem jeden wielki bury zlepek cukru, który nie nadaje się do niczego. Lepiej masę zrobić kilka razy, niż wyrzucić.

Do wlewania masy do foremek użyłam łyżeczki. Foremki do eko-sreko czeko kupiłam w szwedzkim sklepie z meblami (tego, z którego pochodzi moja ulubiona niebieska torba). Można też w tym celu użyć starej bombonierki, foremki do małych babeczek lub jakiegokolwiek małego plastikowego pojemnika. Można też kupić je tutaj.

Ten przepis jest na czekoladki deserowe. Jeśli chcesz mieć łagodniejszy smak, możesz do masy dodać mleko kokosowe.

Wlewamy masę do połowy wysokości foremek. Nakładamy nadzienie. Orzechy, migdały, co Ci pasuje. Zalewamy masą, aby wypełnić foremkę i przykryć nadzienie.

Odkładamy do lodówki. Wystarczą 3 godziny, ale oczywiście możesz próbować szybciej, albo zostawić w lodówce nawet kilka dni.

To tyle. Eko-sreko czeko gotowe.

pa156615 pa156620 pa156621 pa156623 pa156624 pa156628 pa156631 pa156633

Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:i

    • Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
    • Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
    • Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
    • Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!
Written by calareszta.pl