eko-sreko babeczki

Na specjalne życzenie dzielę się z Wami moim sekretnym przepisem na eko-sreko babeczki, którymi można robić szpan na wsi i lans na dzielni. To te babeczki, które natychmiast dodają +100 punktów do macierzyńskiej ekspertyzy. Wyciągasz taką z torebki i na jeden moment zamieniasz się w idealną matkę. Nie kupne! Bez glutenu, bez cukru, bez laktozy! Pieczone po nocach! In-your-face Kochana,* jak to mówią.

Trzeba jednak uważać, bo wyglądają tak świetnie, że może Ci się oberwać, kiedy inna idealna matka oskarży Cię jednak o podejrzane pochodzenie babeczek i ich wątpliwy skład (tak jak mnie tutaj).

W moim domu nadają się idealnie dla całej rodziny na drugie śniadanie (mąż jada czasami na pierwsze w samochodzie), na podwieczorek, na podróż samochodem i na piknik. Przepis wymyśliłam sama, więc od razu mówię, że żadna ze mnie Gessler, ani nie mam sztabu kucharzy jak Ania Lewandowska, więc nie podpowiem Wam czy to lub owo można zastąpić. Musicie próbować i wymyślać swoje wersje. Babeczkę można podgrzać, można przekroić i posmarować masłem, dżemem, masłem orzechowym, nutellą (choć pamiętaj, to złooooo).

Składniki na 10 dużych babeczek lub 12 średnich:

2 szklanki mąki (dotychczas próbowałam z jaglanej i ryżowej, możesz dać zwykłą jeśli nie boisz się glutenu)

1/2 szklanki ksylitolu (możesz dać cukier biały lub brązowy, jeśli tak wolisz, można spróbować posłodzić syropem klonowym)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (istnieje wersja bezglutenowa)

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie, jeśli nie lubisz)

1 szklanka mleka (migdałowego lub ryżowego lub jakiegokolwiek innego jakie lubisz lub masz pod ręką)

2 jajka (koniecznie od szczęśliwej kury!)

1/2 szklanki musu z jabłek (obierz i oczyść 1 jabłko i uduś z łyżką wody do konsystencji musu)

1 posiekany banan

1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych jakie lubisz, jeśli w domu mieszkają alergicy, możesz z orzechów zrezygnować i dodać np. rodzynki)

Na wierzch kilka owoców (ja dałam banany) i orzechów na ozdobę (opcjonalnie), możesz sobie posypać chia czy innym eko-sreko mega modnym czymkolwiek co Cię kręci.

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki połącz w jednej misce. Jajka lekko rozmieszaj widelcem, połącz z resztą płynnych składników w drugiej misce. Zmieszaj wszystko w jedną masę. Nałóż do papilotek (użyłam takich jak te, to właśnie one sprawiają, że lans jest kompletny). Piecz w temperaturze 220 stopni 15-20 minut. Wykonaj test patyczka (patyczek włożony w środek babeczki ma wyjść suchy) i eko-sreko babeczki gotowe!

Smacznego!

*(Tłumaczenie tego zwrotu na polski znajdziesz tutaj).

Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:i

    • Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
    • Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
    • Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
    • Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!
Written by calareszta.pl