OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uwielbiam kuchnię. Myślę, że minęłam się z powołaniem, ale w latach 80 i 90 w moich stronach prawie nikt jeszcze nie słyszał o tym, aby z gotowania uczynić wielką pasję. Niemniej jednak nadal kuchnia mnie pociąga, a przygotowanie dania z nowego przepisu jest fascynujące i sprawia mi dużo radości. Bardzo dobrze też działa na moją głowę. Tworzenie pyszności w kuchni odrywa mnie od codzienności, uwalnia moją kreatywność i reguluje stres. Poszukuję potraw eleganckich, smacznych ale i prostych, takich, które zawsze się udają. Nie mam czasu, ani energii, na uczenie się trudnej kulinarnej sztuki i ślęczenie przy garnkach w nieskończoność.

Jedną z moich ostatnich inspiracji jest Marta, autorka bloga Jadłonomia i książki o tym samym tytule. Marta zgodziła się, abym jej przepis tutaj zaprezentowała. Zarówno książka, jak i blog, to mistrzostwo świata i jeśli jeszcze ich nie znacie, najwyższa pora. Zupa z gruszki i pietruszki, sałatka z marchewki, czy cytrynowa zupa z cukinii weszły już na stałe do naszego domowego jadłospisu.

No i ciasto. Czekoladowe ciasto z buraków! Od czasu pysznej sałatki łaskawszym okiem spoglądam na buraki i ich wykorzystanie w nowoczesnej kuchni. Buraki to nie tylko ćwikła i barszcz! To ciasto, czekoladowe, aksamitne, to marzenie. Cały weekend się nim zajadamy. Jak na razie jest przebojem i nie sądzę, aby kiedykolwiek nam się znudziło. Jest bardzo proste do zrobienia, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Ciasto można zrobić w wersji bez laktozy, której ograniczanie polecam dla zdrowia naszych dzieci. Koniecznie musicie spróbować.

Składniki:

Mokre:

1 szklanka puree z buraka (2-3 buraki)

1 szklanka mleka (krowiego lub sojowego)

1/2 szklanki oleju 

3/4 szklanki syropu z agawy lub syropu klonowego (kupisz w markecie auchan, alma, carrefur lub on-line)

100g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce)

2 łyżeczki octu

Suche:

2 szklanki mąki

1 łyżka rozpuszczalnej kawy 

1 łyżka kakao

2 łyżeczki sody

szczypta soli

Polewa:

100g gorzkiej czekolady

4 łyżki mleka (krowiego lub sojowego)

2 łyżki syropu z agawy 

orzechy włoskie (mogą być migdały, można w ogóle zrezygnować z bakalii)

Przygotowanie:

Buraki umyć, zawinąć w folię i piec w 200 stopniach godzinę i 20 minut. Ostudzić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W mię­dzy­cza­sie osobno po­łą­czyć wszyst­kie mokre skład­ni­ki oraz wszyst­kie suche.
Ostu­dzo­ne­go bu­ra­ka ze­trzeć na naj­drob­niej­szej tarce, dodać do mo­krych skład­ni­ków i chwi­lę ubi­jać trze­pacz­ką, żeby do­kład­nie po­łą­czyć masę i na­po­wie­trzyć.
Mokre skład­ni­ki po­łą­czyć z su­chy­mi przy po­mo­cy zwy­kłej łyżki, kiedy masa bę­dzie jed­no­li­ta prze­lać ją do fo­rem­ki wy­ło­żo­nej pa­pie­rem do pie­cze­nia. Używam formy 20×30 lub 23×33 cm.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Piec w pie­kar­ni­ku roz­grza­nym do 175 stop­ni przez 35 minut.
Kiedy cia­sto się upie­cze i osty­gnie, przy­go­to­wać po­le­wę: cze­ko­la­dę roz­to­pić w mi­kro­fa­li lub w kąpieli wodnej, dodać mleko i syrop z agawy i wy­mie­szać. Polać ostu­dzo­ne cia­sto po­le­wą i po­sy­pać orze­cha­mi.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:

  • Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
  • Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
  • Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
  • Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!
Written by calareszta.pl