Ciasteczka owsiane z czekoladą.

Dawno nie było żadnego przepisu. Wena do tematów rodzicielsko-życiowych odciągała mnie skutecznie od kulinariów. Ale wracam, bo moja kuchnia żyje, codziennie czterech głodomorów (jeden duży i trzech małych) zagląda w jej progi i głośno pyta “co dziś jemy”?

Kocham desery, jest ich tutaj na blogu najwięcej. Ten pachnący ciastem dom jest dla mnie drogowskazem spokoju i rodzinnego ciepła. Lubię przepisy, które są proste i pyszne. Ostatnio poszukuję też takich, które nie są morderstwem dla zdrowia.

Polecam dziś ciasteczka, z ciemną czekoladą, płatkami owsianymi, słodzone syropem klonowym. Mniam, w sam raz do szklanki ciepłej herbaty lub domowego kakao po zimowym spacerze.  

Składniki (na 15 ciastek o średnicy 8 cm):

2 szklanki (300g) pełnoziarnistej mąki

1 szklanka (90g) płatków owsianych

0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

0.5 szklanki (110g) cukru pudru

120g ciemnej czekolady

0.5 szklanki (125 ml) oleju

0.5 szklanki (125 ml) syropu klonowego

1 jajko

9 ml aromatu waniliowego (1 buteleczka)

Wykonanie:

Pomieszaj dobrze wszystkie składniki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formuj kulki o wielkości stołowej łyżki i spłaszczaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest lepkie, umyj dłonie jeśli nie zdołasz ulepić kulki. Piecz 15 minut. Ostudź i wcinaj. Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nieźle się napracowałam, żeby napisać dla Ciebie ten post, uff. Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli pozostaniemy w kontakcie. Jest kilka opcji:

  • Zostaw proszę komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka.
  • Polub mój fanpage na Facebooku, dzięki temu będziesz na bieżąco.
  • Jeśli ten tekst trafia do Ciebie – podziel się nim ze znajomym.
  • Możesz śledzić mnie na Instagramie, gdzie oprócz fotek moich dzieciaków znajdziesz całą masę zdjęć żarcia i butów!